Makovníčky bez tuku a bez cukru
recept od: Zuzana Čičmanská
Suroviny:
Cesto:
- 3 veľké zemiaky (500 g)
- 10 lyžíc Čakankového sirupu Originál
- 3 vajcia
- 500 g hladkej špaldovej múky
- 1 prášok do pečiva
- citrónová kôra
- štipka soli
Plnka:
- 450 g mletého maku
- 1,5 dcl mlieka
- 3 lyžice lekváru (marhuľový alebo slivkový)
- 4 lyžice Čakankového sirupu Originál
- 1 vajce na potretie
- citrónová kôra
- 1 kelímok (200 ml) kyslej pochúťkovej smotany
- 1 čajová lyžička kakaa
- 1 čajová lyžička Čakankového sirupu Originál
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a na jemno postrúhame Pridáme vajcia, čakankový sirup, múku, prášok do pečiva, citrónovú kôru a soľ. Vypracujeme na polotuhé cesto. Rozdelíme ho na 3 časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát cca 40 x 40 cm.
Pripravíme si plnku. Mlieko zmiešať s čakankovým sirupom, nastrúhať trochu citrónovej kôry a nechať zovrieť. Odložiť z plameňa, pridať zomletý mak a lekvár, dobre premiešať a nechať vychladnúť.
Každý plát natrieme plnkou a stočíme ako roládu alebo z dvoch strán stočíme do stredu. Mokrým nožom nakrájame na 4 rovnaké diely. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme cca 25 minút v rúre zohriatej na 170°C.
Pred podávaním môžeme jemne poliať čakankovým sirupom.